De Houthavens

Inspiratie en innovatie stromen door de Houthavens. Aan het water in het Westelijk Havengebied heerst de creatieve industrie. Van innovatieve start-ups als Brandt & Levie en FoodLine up tot wereldmerken als Calvin Klein, Diesel, Hugo Boss en Gaastra. De Houthavens is ook tot in de late uurtjes the place to be dankzij restaurants als REM-Eiland, Woods, Pont 13 en natuurlijk Theater Amsterdam. Het Westelijk havengebied is volledig herontwikkeld tot het kruispunt van de creatieve industrie waar altijd iets te beleven is.

History

De Houthavens werd aan het einde van de negentiende eeuw uitgegraven, gelijktijdig met de aanleg van het Noordzeekanaal. De komst van het Westelijk havengebied zorgde voor een explosie van de houtverwerkende industrie in Amsterdam. De houthandels en de families van mannen die werkzaam waren in de havens namen bijna het volledige gebied tussen het Westerpark en het IJ in beslag. Na de Tweede Wereldoorlog nam het transport van hout over de weg toe en begonnen de originele Houthavens snel hun functie te verliezen. De gemeente Amsterdam besloot het gebied na de eeuwwisseling nieuw leven in te blazen en te transformeren tot een levendige woon- en werkplek.

Toekomst

De Houthavens is meer dan een creatief industriegebied. Dankzij de aanwezigheid van bruisende horeca en culturele bezigheden zoals Theater Amsterdam worden de havens getransformeerd tot unieke, levendige kades waar het dag en nacht prettig verblijven is voor werknemers en bezoekers. Dankzij de vernieuwende architectuur en de duurzame inrichting van de openbare ruimte krijgt de Houthavens een frisse, moderne uitstraling.